måndag 7 december 2009

Det här med plagiat

Jag tycker det är ett jättesvårt ämne att blogga om. I all sin enkelhet är det självklart fult och tråkigt när någon kopierar en annans mönster rakt av och sedan utger sig för att vara skaparen. Att någon kopierar en mönster är väl lite det som är grejen om man lägger ut det på nätet. Det är det där med upphovsrätten som oftast inte riktigt fungerar som det ska.

Det svåra i ämnet tycker jag är var gränsen går mellan plagiat och inspiration? Hur mycket måste man ändra i ett mönster för att få kalla det sitt eget? Självklart borde man länka om man till stor del utgått från en annans mönster. För min egen del plockar jag gärna godbitarna från många olika mönster ibland när jag gör ett eget mönster. T.ex. en nos från ett ställe, en änglavinge från ett annat etc. I slutändan blir det dock något helt annat än ursprungsmönstren. Och i de allra flesta lägen tittar jag inte ens på mönstret utan blir inspirerad av enbart bilden och tänker utifrån det hur jag ska göra en viss del t.ex. Vad räknas det som?

Det är ju rätt dumt att uppfinna hjulet två gånger eller hur det brukar heta. Just av den anledningen tänker jag istället för att utveckla min text ytterligare länka till Skaparstigen som i det stora hela uttrycker mina åsikter i ämnet! (Jag har dock inga funderingar på att lägga ner min blogg, men jag har iofs inte råkat ut för plagiatanklagelser än (?) heller...)

5 kommentarer:

Skaparstigen sa...

Helt ok att länka, bra att det kommer upp tilll diskussion.
Jag har egentligen inte råkat ut för det själv, men det var mer allmänt att det kändes tråkigt att det var tjafs på olika håll, och jag fick mycket tankar och funderingar av det. Lägga av hade jag ju tänkt göra ändå, i alla fall för ett bra tag.

Söta grejer du virkar. Många söta figurer minsann.

C. Tvillingmamma sa...

Nu råkade jag halka in här...ch vet inte riktgit vad detta gäller...men,man blir ledsen över att nåogn "stjäl" samtidigt,vi lägger ju ut saker för att inspirera...iaf gör jag de...men visst,skulle ngon kopier nån av mina ideér och säga att de var ens egen utan referat till mig...ja jag hade nog blvivit ledsen...

Men bloggandet ska ju handla om inspiration och kraft i skapandet...
Därför hoppas jag bara att folk har vett nog att låta bli att påstå sig kunna nåt de inte kan...de staffar sig å andra sidan i slutändan...

Sunna sa...

Det här har skapat så mycket tråkigheter runt om alla bloggar tycker jag, och jag gör precis som du, lär mig lite av alla mönster och får ihop ett eget. Jag brukar nog skriva det men har sett en hel del som bara kopierar rakt av och säger det är eget, tom välkända mönster som alla känner igen. Att folk bara har mage säger jag, må gott

Thessan sa...

Söta små figurer du har på din blogg!

m sa...

Det är en knepig grej. Det är ju åtminstone inte ok att rent av stjäla någon annans mönster eller ens att kopiera själv utan mönstret och sen påstå att man själv har gjort det. Om man använder någon annas idé eller mönster tycker jag helt klart att man ska berätta det i bloggen och länka till ursprunget. Det handlar om respekt! Det svåra är ju när "allt redan är gjort". Jag vill ju komma på mina egna grejor :-)